La Festa

Del 19 al 24 de juliol del 2021

Un homenatge a la nostra pagesia

Els mesos de confinament han posat sobre la taula, encara més si calia, la necessitat de repensar el sistema actual de producció i de distribució d’aliments. La Covid-19 ha alterat els canals de venda habituals, ha fet patir molts els pagesos que depenien de restaurants i menjadors comunitaris, i ha obligat a fer molta més venda directa i serveis a domicili.

La nostra pagesia ha demostrat estar a l’alçada, i la Festa del Tomàquet, des de sempre i encara més aquest 2021, vol servir per posar en relleu la feina dels nostres hortolans. Una feina constant i a voltes silenciosa, que es demostra essencial per a garantir la nostra sobirania alimentària.

Consum local, consum conscient

L’acte central de la Festa del Tomàquet és el Mercat del Tomàquet. Una oportunitat única per poder conèixer de primera mà els pagesos que s’esforcen a mantenir i recuperar les varietats autòctones del Bages. Una desena de productors munten la seva parada i ofereixen la seva variada gamma de tomàquets i poden explicar les característiques de cadascuna de les varietats.

El Mercat del Tomàquet és, doncs, una pràctica de venda directa, sense intermediaris. Del pagès a casa, de l’hort a la taula. Una experiència de compra compromesa amb l’economia local, amb una distribució amb el mínim impacte en el medi.

La Festa del Tomàquet, a més inclou un espai per a la reflexió i el debat, amb la tercera “Jornada de producció i consum agroecològic”, que s’organitza des de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

Reivindicació del producte de temporada

Acostumats com estem a trobar de tot durant tot l’any, és fàcil que ens costi de saber quina és la temporada natural dels productes de la nostra horta.

La Festa del Tomàquet del Bages inclou dins els seus objectius la reivindicació del producte de temporada. Consumir el producte en el seu millor moment ens garanteix, entre d’altres coses, una millor qualitat i uns preus més econòmics.

Al Bages, en plena Catalunya Central, l’inici de la temporada del tomàquet pot variar molt, d’any en any, en funció del clima. La data de celebració de la festa, el darrer cap de setmana de juliol, s’ha triat com a un bon moment per celebrar l’inici de la temporada, el moment en què els horts del Bages comencen a oferirnos el seu producte estrella. La Festa del Tomàquet vol ser la festa de la benvinguda.

El Bages, terra de tomàquets

El repertori de tomàquets del Bages està en constant evolució. Els vols conèixer?

La Sèquia, una font de qualitat

L’horta del Bages és rica, molt rica. Disposa d’abundant aigua de rec i de molta qualitat. És una comarca marcada geogràficament per dos rius: el Llobregat i el Cardener, que proporcionen aigua abundant i de qualitat. 

El Pla de Bages està regat per l’històric Canal de la Sèquia, que recull l’aigua del Llobregat i que permet que arribi amb una qualitat, que es reflecteix en la riquesa i la gran varietat d’horta que hi ha a la comarca. I d’entre tots els cultius de l’hort, el rei n’és, sens dubte, el tomàquet.

La Festa del Tomàquet ens apropa també el coneixement d’aquest lligat històric que és La Sèquia, amb les visites guiades que organitza el Parc de la Sèquia.

Uns restaurants implicats

La Festa del Tomàquet vol servir per tal que la població valori la riquesa del producte autòcton i opti pel seu consum. Del tomàquet en concret, sí, però també de tots els altres bons productes que ofereix el Bages en general.

En aquest sentit es valora especialment el paper dels cuiners locals, que amb la seva feina diària col·laboren a enaltir aquest producte representatiu de la cultura, la tradició i l’esforç.

Hi ha varietats de tomàquets úniques del Bages i això ens distingeix d’altres territoris. L’aposta que hi fan els restaurants de la comarca és un actiu més que afavoreix el turisme de proximitat.

El sopar del tomàquet

Una oportunitat única per tastar els millors tomàquets de la mà dels millors cuiners. Acompanyats de vins de la DO Pla de Bages. I la participació estelar del producte convidat: aquest any, la carn de pastura

La Festa del Tomàquet i l'Anella Verda

L’Ajuntament de Manresa organitza la Festa del Tomàquet en el marc del projecte Anella Verda. Es volen preservar, potenciar i difondre, des d’un vessant participatiu i actiu, els valors patrimonials, paisatgístics, ambientals i socials del rodal de Manresa.

L’Anella Verda és el conjunt d’espais lliures al voltant de la ciutat que pels seus valors socials, ambientals, paisastgístics i productius agraris s’han de protegir, connectar i potenciar.

Més informació, al web de l’Anella Verda.

Segueix la Festa a les xarxes:

Comissió organitzadora: