S’anul·len el ‘showcooking’ i la trobada de cuiners i productors, que s’havien de fer aquesta tarda a Món Sant Benet. Les dues activitats s’han suspès per evitar desplaçaments innecessaris i no interferir en les tasques d’extinció de l’incendi que afecta la zona, així com a mostra de suport i respecte cap a les persones afectades.
LA CUINA DEL TOMÀQUET
De les 18h a les 20h
Showcooking amb restauradors de la comarca: Diversos cuiners de la comarca ens ensenyaran a fer alguns plats que oferiran al sopar del dijous 21 de juliol. Aquest any, amb els llegums com a producte convidat.
Ubicació: Món St.Benet – Fundació Alícia
Preu: Gratuït
Organitza: Bages Impuls
Col·labora: Fundació Alícia, Món Sant Benet- Fundació Catalunya la Pedrera, restaurants La Barca, Bacasis, el Cau de l’Ateneu, Mas de la Sala, Alberg de Castelladral, l’Aida i Espai Gastronòmic Jordi Llobet
De les 20h a les 22h
En el que es planteja com una trobada entre productors i cuiners professionals, es presentaran fins a dotze productes que es considera que no són prou coneguts pels professionals dels fogons: tomàquets i productes de l’horta ous, formatges, mel, cervesa, oli, vi i pa
Ubicació: Món St.Benet – Horts
Preu: Gratuït
Organitza: Proper, Bages Impuls i Rebost del Bages- Xarxa de Productes de la Terra
Col·labora: Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, Món Sant Benet — Fundació Catalunya la Pedrera
Productors: Les Arnaules, Horta de Can Calafell, Horts de Sant Benet, l’Hort del Puig, Porc de Palou, Ecopallareta, Vedella del Trullàs, Ous de l’Oriol, Hoppit, Mas de Sant Iscle, Molí d’oli Roch del Bages
* Activitat dirigida a públic professional
De les 8:30h a 11:30h o de les 18h a les 21h
Aquesta ruta es fa en motiu de la Festa del Tomàquet. És una ruta circular de la creu de la Culla a la Salut de Viladordis, passant pel ramal de Santa Clara, el ramal de Viladordis i el camí ignasià. El recorregut tindrà una vesant històrica, vinculada amb la història de Sant Ignasi i una vesant de sostenibilitat, visitant un productor local d’hortalisses.
A la visita del matí es visitarà el Jardí de la Coro (al costat de Cal Teula), on sobretot fan enciam i mesclum
A la visita de la tarda, es visitarà la finca de les Arnaules, on podrem veure cultius de tomàquets i llegums entre altres producte
Ubicació: Casa de la Culla
Preu: 4€
Organitza: Parc de la Séquia
Col·labora: L’Hort de la Coro, les Arnaules
Recorregut: 8km aprox. Portar calçat adequat, aigua i protecció solar
Nombre màxim d’inscrits: 30 persones per grup. En cas que no s’inscrigui un mínim de 10 persones no es podrà fer la visita
De les 10h a les 12h
Presentació i valoració de l’informe Mapatge sobre el preu i el valor dels aliments a Catalunya a càrrec de Gustavo Duch (El Pa Sencer Cooperativa).
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central organitza la 5a jornada de producció i consum agroecològics en el marc dels actes de la Festa del Tomàquet. Serà una jornada tècnica oberta a tots els públics en què Gustavo Duch, soci de la cooperativa El Pa Sencer, presentarà i valorarà l’informe Mapatge sobre el preu i el valor dels aliments a Catalunya. Des de l’economia social i solidària i el cooperativisme reflexionarem sobre el consum i la procedència dels aliments, i respondrem a la pregunta: l’alimentació agroecològica és un privilegi?
Format virtual
Preu: Gratuït
Organitza: Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
De les 18h a les 21h
L’activitat s’iniciarà amb una visita al museu sobre la vida a pagès, abans, situat dins del Mas del Puig, la casa que dóna nom a la finca de l’Hort del Puig, on el Nil Puig Llasera conrea 3 Ha d’horta ecològica.
Ubicació: L’Hort del Puig, Castellbell i el Vilar
Preu: Gratuït
Col·labora: Família Puig
De les 20h a les 21h
Tast maridat de diferents tipus de tomàquets amb vins de la DO Pla de Bages a l’Espai Manresa 1522 (s’inclou breu visita a l’Espai)
Ubicació: Espai 1522
Preu: 15€
Organitza: Fundació turisme i fires de Manresa
Col·labora: les Arnaules, DO Pla de Bages
A partir de les 20h
Circuit de tapes amb tomàquets als bars de l’Antic
Ubicació: Bars de l’Antic
Organitza: L’Antic. Associació per a la promoció del Centre Històric
De les 17:30h a les 20h
Una de les principals conseqüències de l’anomenada revolució verda, va ser deixar en mans de les grans empreses de llavors i agroquímiques el nostre “saber fer pagès”, aquest saber tradicional, de transmissió oral, que ha anat passant de generació en generació en els últims segles.
Un salt d’una generació en aquesta transmissió ens ha fet perdre moltíssima informació que hem d’anar recollint i conservant, de forma metòdica i constant per a poder-la recuperar i aprofitar-lo en els, ja patents, canvis del clima que estem patint.
Aquesta recerca del saber es fa, en gran part, des d’entitats i institucions i en aquesta jornada, us en volem acostar algunes iniciatives, ens hi acompanyeu?
Ubicació: Finca de Can Poc Oli
Preu: Gratuït
Organitza: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Escola Agrària de Manresa
Col·labora: L’Era, Fundació Miquel Agustí, Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes
De les 19h a les 20h
L’Obradora, la cooperativa constituïda per fer la gestió de l’obrador comunitari del mercat Puigmercadal, ens oferirà un tast dels primers productes de l’horta transformats a l’equipament.
Tasta’ls i dona’ns la teva opinió!
Ubicació: L’Obradora (Mercat Puigmercadal)
Preu: Gratuït
Organtiza: L’Obradora SCCL
Nombre màxim d’inscripcions: 20 places
A partir de les 21h
Sopar degustació amb la participació de cuiners de set restaurants de la comarca
Plats elaborats amb diferents varietats de tomàquets i el producte convidat de l’edició d’enguany: els llegums. Durant el sopar, es recolliran aliments per a la Xarxa de Suport Mutu de Manresa.
Ubicació: Parc de la Seu
Preu: 25€
Organitza: Bages Impuls
Col·labora: Bagesterradevins, Mengembages, Xarxa Integrupal de Suport Mutu de Manresa, Restaurants La Barca, Bacasis, el Cau de l’Ateneu, Mas de la Sala, Alberg de Castelladral, l’Aida i Espai Gastronòmic Jordi Llobet.
De les 19h a les 21:30h
Direcció: Carla Simon
Presentem la pel·lícula que ha triomfat a la Berlinale, i que ha aconseguit posar la problemàtica de la pagesia i el relleu generacional en el centre del debat.
Durant generacions, la família Solé, ha cultivat una gran extensió de presseguers a Alcarràs. Però aquest estiu, després de vuitanta anys cultivant la mateixa terra, pot ser que sigui la seva darrera collita.
En acabar la pel·lícula hi haurà un petit cineforum
Ubicació: Sala Plana de l’Om
Preu: Gratuït
Organitza: Kursaal Espai d’Arts Escèniques i Cineclub Manresa
De les 21h a les 23h
El recorregut anirà de l’Agulla al Mas Can Reguer, i entre anada i tornada seran 5 km. Es farà el tast davant de Can Reguer: tomàquets cedits pels productors del Bages, coca de ceba i tomàquet del Forn Coma i mel i mató
Punt de sortida: Infoséquia (Parc de l’Agulla)
Preu: 12€
Organitza: Parc de la Séquia
Nombre màxim d’inscrits: 30 persones per grup. En cas que no s’inscrigui un mínim de 10 persones no es podrà fer la visita
De les 9h a les 14h
Una quinzena de pagesos, els autèntics protagonistes de la festa, recomanaran i vendran els seus millors tomàquets. Aquest any, a part de tomàquets s’incorpora un petit tastet d’altres productes de la comarca. La cocció anirà a càrrec del Mas de la Sala.
Ubicació: Passeig Pere III
10h. Esmorzar de forquilla
Durant l’esmorzar, la sra Agustina Oliveras Calsina ens explicarà com cuinar els llegums, segons la recepta tradicional de casa seva (Cal Montclar).
Preu: 2 € (No requereix d’inscripció prèvia)
10:30h a 11h. Taller d’extracció de llavors
Amb la Teresa Korol, Associació l’Era Espai de Recursos Agroecològics
Preu: Gratuït (No requereix d’inscripció prèvia)
11h a 12:30 h. Cuinetes confinades
Cuinetes confinades és un grup de persones que cada setmana des de l’inici del confinament per la pandèmia, fan un repte culinari i el comparteixen a les xarxes socials (instagram). Per aquesta ocasió proposen un repte amb tomàquets, i ens ensenyen com cuinar-los:
Jordi Largo (Salmorejo), Mireia Pérez (Tàrtar de tomàquet), Carme Cruz (Tomàquet farcit), Jaume Gimenez (Mix de tomàquets amb vinagreta de ceba i alvocat)
Preu: Gratuït (No requereix d’inscripció prèvia)
12:30h a 13h. Tast de formatges Gavarresa
13h a 13:30h Tast de vins amb Setè Cel
Preu: 3€
A les 11:30h
Itinerari guiat pels espais més emblemàtics de Manresa, com la Seu, el Carrer del Balç o la Manresa modernista, acabant al mercat del tomàquet.
Punt de sortida: Oficina de turisme
Preu: 8€ (7,2€ reduïda)
Organitza: Fundació turisme i fires de Manresa
Queda’t a Manresa i a la tarda podràs gaudir de LAREFESTA, la Festa del Camí Ignasià, que a partir de les 19h i fins la mitjanit omplirà el Centre Històric de cultura popular, música, dansa, circ, imatgeria i pirotècnica, amb un concert final de Roba Estesa i Strombers al Passeig del Riu.
25 d’agost, de les 8:30h a les 13:30h
Activitat d’extracció de llavors de tomàquet i realització de conserva per aprofitar la polpa
Ubicació: Finca de Can Poc Oli
Preu: Gratuït
Portar roba que es pugui embrutar
Límit: 15 places
Inscripcions a: xenia@associaciolera.org