Activitats

Dilluns 18

LA CUINA DEL TOMÀQUET

De les 18h a les 20h

Showcooking amb restauradors de la comarca: Diversos cuiners de la comarca ens ensenyaran a fer alguns plats que oferiran al sopar del dijous 21 de juliol. Aquest any, amb els llegums com a producte convidat.

Ubicació: Món St.Benet – Fundació Alícia

Preu: Gratuït

Organitza: Bages Impuls 

Col·labora: Fundació Alícia, Món Sant Benet- Fundació Catalunya la Pedrera, restaurants  La Barca, Bacasis, el Cau de l’Ateneu, Mas de la Sala, Alberg de Castelladral, l’Aida i Espai Gastronòmic Jordi Llobet

TERCERA TROBADA DE CUINERS I PRODUCTORS DEL BAGES

De les 20h a les 22h

En el que es planteja com una trobada entre productors i cuiners professionals, es presentaran fins a dotze productes que es considera que no són prou coneguts pels professionals dels fogons: tomàquets i productes de l’horta ous, formatges, mel, cervesa, oli, vi i pa

Ubicació: Món St.Benet – Horts

Preu: Gratuït

Organitza: Proper, Bages Impuls i Rebost del Bages- Xarxa de Productes de la Terra

Col·labora: Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, Món Sant Benet — Fundació Catalunya la Pedrera

Productors: Les Arnaules, Horta de Can Calafell, Horts de Sant Benet, l’Hort del Puig, Porc de Palou, Ecopallareta, Vedella del Trullàs, Ous de l’Oriol, Hoppit, Mas de Sant Iscle, Molí d’oli Roch del Bages

* Activitat dirigida a públic professional

Dimarts 19

EL CAMÍ DE SANT IGNASI: DE LA CULLA A LA SALUT I VISITA ALS PAGESOS DE VILADORDIS

De les 8:30h a 11:30h o de les 18h a les 21h

Aquesta ruta es fa en motiu de la Festa del Tomàquet. És una ruta circular de la creu de la Culla a la Salut de Viladordis, passant pel ramal de Santa Clara, el ramal de Viladordis i el camí ignasià. El recorregut tindrà una vesant històrica, vinculada amb la història de Sant Ignasi i una vesant de sostenibilitat, visitant un productor local d’hortalisses.

A la visita del matí es visitarà el Jardí de la Coro (al costat de Cal Teula), on sobretot fan enciam i mesclum 

A la visita de la tarda, es visitarà  la finca de les Arnaules, on podrem veure cultius de tomàquets i llegums entre altres producte

Ubicació: Casa de la Culla

Preu: 4€

Organitza: Parc de la Séquia

Col·labora: L’Hort de la Coro, les Arnaules

Recorregut: 8km aprox. Portar calçat adequat, aigua i protecció solar

Nombre màxim d’inscrits: 30 persones per grup. En cas que no s’inscrigui un mínim de 10 persones no es podrà fer la visita

Dimecres 20

L'ALIMENTACIÓ AGROECOLÒGICA ÉS UN PRIVILEGI?

De les 10h a les 12h

Presentació i valoració de l’informe Mapatge sobre el preu i el valor dels aliments a Catalunya a càrrec de Gustavo Duch (El Pa Sencer Cooperativa).

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central organitza la 5a jornada de producció i consum agroecològics en el marc dels actes de la Festa del Tomàquet. Serà una jornada tècnica oberta a tots els públics en què Gustavo Duch, soci de la cooperativa El Pa Sencer, presentarà i valorarà l’informe Mapatge sobre el preu i el valor dels aliments a Catalunya. Des de l’economia social i solidària i el cooperativisme reflexionarem sobre el consum i la procedència dels aliments, i respondrem a la pregunta: l’alimentació agroecològica és un privilegi? 

Format virtual

Preu: Gratuït

Organitza: Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

CASTELLBELL KM0: VISITA A L'HORT DEL PUIG I AL MUSEU SOBRE LA VIDA A PAGÈS D'ABANS

De les 18h a les 21h

L’activitat  s’iniciarà amb una visita al museu sobre la vida a pagès, abans, situat dins del Mas del Puig, la casa que dóna nom a la finca de l’Hort del Puig, on el Nil Puig Llasera conrea 3 Ha d’horta ecològica.

Preu: Gratuït

Col·labora: Família Puig

MARIDATGE DE TOMÀQUETS I VINS DEL BAGES

De les 20h a les 21h

Tast maridat de diferents tipus de tomàquets amb vins de la DO Pla de Bages a l’Espai Manresa 1522 (s’inclou breu visita a l’Espai)

Ubicació: Espai 1522

Preu: 15€

Organitza: Fundació turisme i fires de Manresa

Col·labora: les Arnaules, DO Pla de Bages

PINXO POTE TOMAQUER

A partir de les 20h

Circuit de tapes amb tomàquets als bars de l’Antic 

Ubicació: Bars de l’Antic

Organitza: L’Antic. Associació per a la promoció del Centre Històric

Dijous 21

LES VARIETATS LOCALS DE CATALUNYA, DES DE LES ENTITATS A LA CIUTADANIA

De les 17:30h a les 20h

Una de les principals conseqüències de l’anomenada revolució verda, va ser deixar en mans de les grans empreses de llavors i agroquímiques el nostre “saber fer pagès”, aquest saber tradicional,  de transmissió oral, que ha anat passant de generació en generació en els últims segles.

Un salt d’una generació en aquesta transmissió ens ha fet perdre moltíssima informació que hem d’anar recollint i conservant, de forma metòdica i constant per a poder-la recuperar i aprofitar-lo en els, ja patents, canvis del clima que estem patint.

Aquesta recerca del saber es fa, en gran part, des d’entitats i institucions i en aquesta jornada, us en volem acostar algunes iniciatives, ens hi acompanyeu?

Ubicació: Finca de Can Poc Oli

Preu: Gratuït

Organitza: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Escola Agrària de Manresa

Col·labora: L’Era, Fundació Miquel Agustí, Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de  Biosistemes

Inscripció prèvia a: ccagraria.manresa@gencat.cat

TASTET DE PRODUCTES LOCALS DE L'OBRADORA: VINE I TASTA'NS!

De les 19h a les 20h

L’Obradora, la cooperativa constituïda per fer la gestió de l’obrador comunitari del mercat Puigmercadal, ens oferirà un tast dels primers productes de l’horta transformats a l’equipament.

Tasta’ls i dona’ns la teva opinió!

Ubicació: L’Obradora (Mercat Puigmercadal)

Preu: Gratuït

Organtiza: L’Obradora SCCL

Nombre màxim d’inscripcions: 20 places

SOPAR DEL TOMÀQUET

A partir de les 21h

Sopar degustació amb la participació de cuiners de set restaurants de la comarca 

Plats elaborats amb diferents varietats de tomàquets i el producte convidat de l’edició d’enguany: els llegums. Durant el sopar, es recolliran aliments per a la Xarxa de Suport Mutu de Manresa.

Ubicació: Parc de la Seu

Preu: 25€

Organitza: Bages Impuls 

Col·labora: Bagesterradevins, Mengembages, Xarxa Integrupal de Suport Mutu de Manresa, Restaurants  La Barca, Bacasis, el Cau de l’Ateneu, Mas de la Sala, Alberg de Castelladral, l’Aida i Espai Gastronòmic Jordi Llobet. 

Divendres 22

CINEFÒRUM: ALCARRÀS

De les 19h a les 21:30h

Direcció: Carla Simon

Presentem la pel·lícula que ha triomfat a la Berlinale, i que ha aconseguit posar la problemàtica de la pagesia i el relleu generacional en el centre del debat.

Durant generacions, la família Solé, ha cultivat una gran extensió de presseguers a Alcarràs. Però aquest estiu, després de vuitanta anys cultivant la mateixa terra, pot ser que sigui la seva darrera collita.

En acabar la pel·lícula hi haurà un petit cineforum

Ubicació: Sala Plana de l’Om

Preu: Gratuït

Organitza: Kursaal Espai d’Arts Escèniques i Cineclub Manresa

CAMINADA NOCTURNA PER LA SÈQUIA AMB TAST DE TOMÀQUETS

De les 21h a les 23h

El recorregut anirà de l’Agulla al Mas Can Reguer, i entre anada i tornada seran 5 km. Es farà el tast davant de Can Reguer: tomàquets cedits pels productors del Bages, coca de ceba i tomàquet del Forn Coma i mel i mató

Punt de sortida: Infoséquia (Parc de l’Agulla)

Preu: 12€

Organitza: Parc de la Séquia

Nombre màxim d’inscrits: 30 persones per grup. En cas que no s’inscrigui un mínim de 10 persones no es podrà fer la visita

Dissabte 23

MERCAT DEL TOMÀQUET

De les 9h a les 14h

Una quinzena de pagesos, els autèntics protagonistes de la festa, recomanaran i vendran els seus millors tomàquets.  Aquest any, a part de tomàquets s’incorpora un petit tastet d’altres productes de la comarca.

Ubicació: Passeig Pere III

10h. Esmorzar de forquilla

Durant l’esmorzar, la sra Agustina Oliveras Calsina ens explicarà com cuinar els llegums, segons la recepta tradicional de casa seva (Cal Montclar)

Preu: 2 € (No requereix d’inscripció prèvia)

10:30h a 11h. Taller d’extracció de llavors

Amb la Teresa Korol, Associació l’Era Espai de Recursos Agroecològics

Preu: Gratuït (No requereix d’inscripció prèvia)

11h a 12:30 h. Cuinetes confinades

Cuinetes confinades és un grup de persones que cada setmana des de l’inici del confinament per la pandèmia, fan un repte culinari i el comparteixen a les xarxes socials (instagram). Per aquesta ocasió proposen un repte amb tomàquets, i ens ensenyen com cuinar-los:

Jordi Largo (Salmorejo), Mireia Pérez (Tàrtar de tomàquet), Carme Cruz (Tomàquet farcit), Jaume Gimenez (Mix de tomàquets amb vinagreta de ceba i alvocat)

Preu: Gratuït (No requereix d’inscripció prèvia)

12:30h a 13h. Tast de formatges Gavarresa

13h a 13:30h  Tast de cervesa La Pirata

Preu: 3€

Especial Festa del Tomàquet: VISITA MANRESA, COR DE CATALUNYA

A les 11:30h

Itinerari guiat pels espais més emblemàtics de Manresa, com la Seu, el Carrer del Balç o la Manresa modernista, acabant al mercat del tomàquet.

Punt de sortida: Oficina de turisme

Preu: 8€ (7,2€ reduïda)

Organitza: Fundació turisme i fires de Manresa

I A MÉS A MÉS...

Queda’t a Manresa i a la tarda podràs gaudir de LAREFESTA, la Festa del Camí Ignasià, que a partir de les 19h i fins la mitjanit omplirà el Centre Històric de cultura popular, música, dansa, circ, imatgeria i pirotècnica, amb un concert final de Roba Estesa i Strombers al Passeig del Riu. 

I durant l'agost...

LA GRAN TUMAKADA

25 d’agost, de les 8:30h a les 13:30h

Activitat d’extracció de llavors de tomàquet i realització de conserva per aprofitar la polpa

Preu: Gratuït

Portar roba que es pugui embrutar

Límit: 15 places

Inscripcions a: xenia@associaciolera.org