LA CUINA DEL TOMÀQUET
De les 18h a les 20h
La cuina del tomàquet- Showcooking amb restauradors de la comarca.
Diversos cuiners de la comarca ens ensenyaran a fer els plats que oferiran al sopar del dijous 20 de juliol. Aquest any, amb el pa com a producte convidat.
Ubicació: Restaurant de Castelladral
Preu: Gratuït
Organitza: Bages Impuls
Col·labora: Fundació Alícia, Món Sant Benet- Fundació Catalunya la Pedrera, restaurants La Barca, Bacasis, el Cau de l’Ateneu, Mas de la Sala, Alberg de Castelladral, l’Aida i Espai Gastronòmic Jordi Llobet
De les 20h a les 22h
Es planteja com una trobada entre productors i cuiners professionals; es presentaran una dotzena productes que es considera que no són prou coneguts pels professionals dels fogons: tomàquets i productes de l’horta, pollastres, oli, vins, licors, formatges i porc.
Ubicació: Restaurant de Castelladral
Preu: Gratuït. Públic professional.
Organitza: Proper, Bages Impuls i Rebost del Bages- Xarxa de Productes de la Terra
Col·labora: Restaurant de Castelladral, Ajuntament de Navàs.
* Activitat dirigida a públic professional
De 8:30h a 11:30h
És una ruta circular que va de la creu de la Culla a l’església de la Salut de Viladordis, passant pel ramal de Santa Clara, el ramal de Viladordis i el camí ignasià. El recorregut tindrà una vessant històrica, vinculada al regadiu de Manresa i de Sant Ignasi i una altra de sostenibilitat, amb la visita a un productor local d’hortalisses. Es visitarà El Jardí (al costat de Cal Teula), on sobretot es produeix enciam i mesclum.
Aquest és un acte pensat per a tots els públics, amb un recorregut aproximat de 7 km. Portar calçat adequat, aigua i protecció solar.
Ubicació: Casa de la Culla
Preu: 3€
Organitza: Parc de la Séquia
Col·labora: El Jardí
Recorregut: 7km aprox. Portar calçat adequat, aigua i protecció solar
Nombre màxim d’inscrits: 30 persones per grup. En cas que no s’inscrigui un mínim de 10 persones no es podrà fer la visita
De 17h a 20h
De la col·laboració entre l’Obradora i el Supercoop Manresa, dues cooperatives de la Catalunya Central que comparteixen valors i ubicació (Mercat Puigmercadal), en surt aquesta activitat. Aquest dimarts, i també dimecres i dijous, podreu passar a tastar productes de tomàquet elaborats just al pis de sobre, a L’Obradora. També podreu comprar aquests productes allà mateix.
Ubicació: Supercoop Manresa (Mercat Puigmercadal)
Preu: Gratuït
Organitza: L’Obradora i Supercoop
De 18h a 21h
L’itinerari circular envolta el turó de la Talaia, un dels grans distribuïdors d’ aigua de la Séquia. Al llarg de la ruta, coneixerem com eren aquests recs, com es van construir i com s’utilitzaven. Al final de l’itinerari farem una visita a Cal Climent, un dels productors d’hortalisses de la zona del Poal. Allà gaudirem d’un tast dels productes de l’horta.
Per a tots els públics. Recorregut aproximat de 4,5 km. Inici a la casa de l’Aigua de Can Font. Portar calçat adequat, aigua i protecció solar. Nombre màxim d’inscrits: 30 persones per grup. En cas que no s’inscrigui un mínim de 10 persones no es podrà fer la visita.
Ubicació: Centre de l’aigua de Can Font
Preu: 3€
Organitza: Parc de la Séquia
Col·labora: Cal Climent, Restaurant Mas de la Sala.
De les 10h a les 13h
Partint de materials tradicionals s’han desenvolupat noves línies del tomàquet Pera de Girona que presenten resistències a les virosis més importants que afecten al tomàquet. En aquesta jornada farem una visita a l’assaig de camp, on presentarem les varietats i farem un tast dels materials per avaluar-ne el perfil sensorial. No us perdeu aquesta visita al món de la biologia molecular, la millora genètica i la selecció participativa.
Ubicació: Escola Agrària de Manresa
Preu: Gratuït
Organitza: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Fundació Miquel Agustí; Escola Agrària de Manresa; l’Era, Espai de Recursos Agroecològics.
De les 16h a les 19h
Jornada organitzada per l’Escola Agrària de Manresa on s’explicarà i es farà una visita als camps experimentals de Can Poc Oli. Fa temps que s’està treballant per caracteritzar i conservar varietats tradicionals d’albergínia, mongeta seca i tomàquet. Al camp es busca la regeneració del sòl i per aconseguir-ho s’han centrat en dues línies de treball. D’una banda l’horta sobre el sòl viu, on s’enriqueix la terra mitjançant l’aportació de material vegetal. D’altra banda l’aplicació de te de compost per millorar la microbiologia del sòl en els cultius extensius.
Ubicació: Escola Agrària de Manresa
Preu: Gratuït
Organitza: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.; Escola Agrària de Manresa i l’Era, Espai de Recursos Agroecològics
De les 17h a les 20h
Segon dia de tastos gràcies a la col·laboració entre l’Obradora i el Supercoop Manresa, dues cooperatives de la Catalunya Central que comparteixen valors i ubicació (Mercat Puigmercadal). Podreu passar pel Supercoop a tastar productes de tomàquet elaborats just al pis de sobre, a l’Obradora. També podreu comprar aquests productes allà mateix.
Ubicació: Supercoop Manresa
Preu: Gratuït
Organitza: L’Obradora i Supercoop Manresa
De 19 a 20h
Presentem el llibre Visca la terra, una guia per a totes aquelles persones que tinguin interès a cultivar, cuinar o consumir productes de la terra de manera responsable. El llibre, que vol ser un homenatge a la terra i a tots els qui la treballen, inclou receptes per a cada temporada elaborades per la cuinera i escriptora Maria Nicolau, frases fetes i dites per a cada mes de l’any seleccionades per l’autora Maria José Valiente i entrevistes fetes per Anna Roca en què es presenten les fortaleses del sector agrari i ramader del territori.
La presentació anirà a càrrec de les autores Anna Roca i Maria José Valiente.
Ubicació: Mercat Municipal de Puigmercadal
Preu: Gratuït
Organitza: Ateneu cooperatiu de la Catalunya Central, Supercoop Manresa
Col·labora: Editorial Rosa dels Vents
A partir de les 21h
Diversos bars i restaurants del barri antic oferiran tapes elaborades amb tomàquets de productors locals.
Ubicació: Barri Antic
Preu: 3€ per tapa
Organitza: L’Antic. Associació per a la promoció del Centre Històric
Col·labora: Vermuteria Santa Rita, El Graner, Atiq, Alzina, L’Ànima, Oryza, Quinze, Do ut des, La Montserratina, Plácido, La Santa Brasa, Bar Pardal, Toni’s, L’Englantina.
De les 17:00h a les 20h
De la col·laboració entre l’Obradora i el Supercoop, dues cooperatives de la Catalunya Central que comparteixen valors i ubicació (Mercat Puigmercadal), en surt aquesta activitat. El dimarts, dimecres i dijous podreu passar per el Supercoop a tastar productes de tomàquet elaborats just al pis de sobre, a L’Obradora. També podreu comprar aquests productes allà mateix.
Ubicació: Supercoop Manresa
Preu: Gratuït
Organitza:L’Obradora, Supercoop
De les 17.30h a les 20.30h
Jornada centrada en un dels productes singulars de la comarca, la col verda manresana. Es peresentarà la guia “La col verda manresana, un tresor gastronòmic d’hivern”, guia del Rebost del Bages (Consell Comarcal del Bages).
Es parlarà del cultiu que fan els pagesos de la comarca i de les possiblitats culinàries de la col. S’acabarà amb un tast, visita a l’hort i distribució de planter.
Ubicació: Alícia
Preu: Gratuït
Organtiza: Escola Agrària de Manresa, Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Amb la col·laboració de: Alícia, L’Era, Xarxa de productes de la Terra (Diputació de Barcelona), Consell Comarcal del Bages.
A partir de les 21h
Sopar degustació amb la participació de cuiners de diversos restaurants de la comarca.
Plats elaborats amb diferents varietats de tomàquets i el producte convidat de l’edició d’enguany: el pa. Durant el sopar, es recolliran aliments per a la Xarxa de Suport Mutu de Manresa.
Ubicació: Parc de la Seu
Preu: 27€
Organitza: Bages Impuls
Col·labora: Bagesterradevins, Mengembages, Xarxa Integrupal de Suport Mutu de Manresa, Restaurants La Barca, Bacasis, el Cau de l’Ateneu, Mas de la Sala, Alberg de Castelladral, Laida i Espai Gastronòmic Jordi Llobet.
De les 18.30h a les 21:00h
Cinefòrum amb la projecció del documental sobre agricultura regenerativa Kiss the ground i debat posterior “Agricultura i economia social per a la sobirania territorial” amb la participació de: Clara Aguilera, de l’equip coordinador dels horts comunitaris i ecològics de La Culla; Pep i Quico Llach, d’El Rebost de les Gambires; Enric Córdoba, de De Pastura i Sergi Caballero de la cooperativa Mas Les Vinyes.
Ubicació: Sala Plana de l’Om
Preu: Gratuït
Organitza: Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
Col·labora: Kursaal Espai d’Arts Escèniques, Cineclub Manresa i Festival Protesta
A les 19h
Tast maridat de diferents tipus de tomàquets amb vins del projecte de varietats recuperades de la Torre Lluvià a l’Espai Manresa 1522. S’inclou breu visita al mateix espai.
Ubicació: Espai Manresa 1522
Preu: 15€
Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa
Col·labora: DO Pla de Bages, Les Arnaules
A les 21h
Amb ‘Lar’, Judit Neddermann torna a casa i es rodeja de la seva banda de sempre i crea cançons que busquen l’amor, la celebració i la llum, en aquest cas, en la Manresa amb petjada ignasiana.
Ubicació: Parc de la Seu
Preu: 19€ entrada anticipada / 22€ taquilla
Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa
De les 9h a les 14h
Pagesos de la comarca del Bages, els autèntics protagonistes de la festa, recomanaran i vendran els seus millors tomàquets. Deixeu-vos recomanar i descobriu moltes varietats de tomàquets, que acabades de collir, es converteixen en un autèntic tresor.
Ubicació: Passeig Pere III, davant del Casino
10h. Tast de tomàquets amb Bernat Martí
Preu: 1€
10:45h. Tast de pans amb Idris Cruz del Forn antic
Preu: 1€
11:30h. Cuinetes confinades
Cuinetes confinades és un grup de persones que cada setmana des de l’inici del confinament per la pandèmia, fan un repte culinari i el comparteixen a les xarxes socials (instagram). Per aquesta ocasió proposen un repte amb tomàquets, i ens ensenyen com cuinar-los.
Preu: Gratuït (No requereix d’inscripció prèvia)
13h. Tast d’oli i vi de Navàs
Preu: 3€
Organitza: Comissió de la festa del tomàquet , Proper
Col·labora: DO Pla de Bages
A les 11:00h
Itinerari guiat pels espais més emblemàtics de Manresa, com la Seu, el Carrer del Balç o la Manresa modernista, acabant al mercat del tomàquet.
Punt de sortida: Oficina de turisme Plaça Major, 10)
Preu: 8€ (7,2€ reduïda)
Organitza: Fundació turisme i fires de Manresa
Durant el cap de setmana
En els diferents wine bars del Bages podràs tastar una varietat de tapes elaborades amb tomàquets de productors locals.
Tapes:
Ubicació: Espai Artium, Abadal, Fargas-Fargas, Collbaix- celler del molí
Preu: Depèn de cada establiment
Organitza: DO Pla de Bages
Col·labora: Espai Artium, Abadal, Oller del Mas, Fargas-Fargas, Collbaix- celler del molí, El Mas de Sant Iscle.
De les 8:30h a les 13:30h
Activitat d’extracció de llavors de tomàquet i realització de conserva per aprofitar la polpa
Ubicació: Finca de Can Poc Oli
Preu: Gratuït
Portar roba que es pugui embrutar